2010. február 5., péntek

Mindent a nárciszokról!

Közeledik a tavasz. Legalább is naptári értelemben....Ha kinézek az ablakon, még nyoma sincs az éledő természetnek, mindent süppedős hó borít. Pedig tavaly, mikor "elmaradt a tél", ilyenkor már vidám hagymás virágokkal raktam tele az ablakpárkányt. Eszembe jutottak a nárciszok. Újabban egyre több fajtájuk jelenik meg a virágpiacon, cserepesvirág formájában. Megannyi szín, és forma, és különböző illat!!! Lássuk csak, hogyan is volt ez régen........?

Gyerekkoromban kétféle nárcisz volt külvárosi házudvarunk lakója: a korai sárga, és kései fehér. Utóbbi kisebb virágaival és fanyar illatával nem is igazán tartozott a kedvenceim közé, pedig nagyon kecses kis virág. Nagymamám minden tavasszal teleszedte velük a nagyszoba vázáját, de leginkább a húsvéti terítékünk elengedhetetlenül sárga színpompáját adta. Viszonylag könnyen szaporodó növény, így eljutottunk odáig, hogy több száz nárciszfej bólogatott nagynénikém telkén. Leginkább a sárga virágúból volt sok, a domboldalban felvezető út két oldalán, mint katonák álltak sorfalat az oda érkezőnek.

Aztán a kilencvenes években megjelentek a színes német kertészeti magazinok. Boldog-boldogtalan virághagymákat és rózsatöveket rendelt! Rengeteg új fajta jelent meg a magyar piacon, bár nem mindig ugyanolyan színű virágot láttunk viszont a kertben, amilyet megrendeltünk :-)
Egy ilyen tipikus eset volt, amikor kihozták a rózsaszín közepű nárciszt. Még csak megközelítőleg sem volt rózsaszín leginkább narancssárgának mondanám. Mindenesetre most már biztos vagyok benne, hogy Photoshop már akkor is létezett! Néhány ilyen szín-korrekciós terméktől eltekintve, valóban megugrott a hobbi kertekben előforduló hagymás évelők variációinak száma!

Mikor szakmai szinten kezdtem el foglalkozni a dísznövényekkel, még inkább kitárult előttem a növényvilág sokfélesége. Rengeteg vadon élő és botanikai fajtával, illetve nemesítés útján létrehozott növényfajokkal ismerkedtünk meg. Mára már ezek az új fajták ott vannak a virágüzletek, barkácsáruházak és bevásárlóközpontok polcain. Készíthetünk belőle tavaszváró ablakdíszt, húsvéti asztali kompozíciót, de szép dísze lehet a télikertünknek is akár már februárban!

A megvásárolt hajtatott növények hagymácskáit, nyári pihentetés után (sötét hűvös helyen való tárolás) ősszel aztán kiültethetjük virágládáinkba, vagy a kertbe. Évekig ontják az illatos virágaikat tavasszal.És még egy gondolat a nárciszok szépségéről! Számomra az egyik legkecsesebb tavaszi virág. Mivel leginkább esküvői virágdekorációval foglalkozom, sokszor megfordul a fejemben, milyen bájos lenne egy friss tavaszi nárciszos esküvő! Az apró fehér virágú fajtákat, egy kis fréziával vegyítve romantikus és üde összhatást érhetünk el. Nézzék csak a képeket............

Decoflor VirágstúdióForrás: www.brideorama.com

ÁRAJÁNLATKÉRÉS ITT

Kedves Olvasóm! Ha szakmai segítségre van szükséged virágdekorációs témában itt elérsz:
E-mail: barbara.vadady@decoflor.hu
Telefon: 0630-498-44-84Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése