2010. február 16., kedd

Mennyibe kerül az esküvői dekoráció?

...szögezik nekem a kérdést, sokszor még az előtt hogy tudnám több-száz fős sátras lagzi lesz-e vagy csak szűk családi összejövetel?

Talán a legegyszerűbb visszakérdezni: Mennyibe kerül egy esküvői ruha?

-"Egy egyszerű darab, ha varratod 20.000-ből is kijön, de bérelhetsz több-százezerért, sőt ha egy tervezői darabot megvásárolsz, határ a csillagos ég!"

Így van ez a dekorációval is! Csináltunk már esküvőre virágokat 20.000-ért, de 200.000-ért is, sőt többért is......határ a csillagos ég! De igyekszem mindig a megrendelőim pénztárcájához igazítani az ajánlatomat, úgy, hogy a lehető legszebb végeredményt kapjuk. Ez sokszor a kreativitáson múlik. Akár néhány szál virágból is lehet érdekes asztaldekorációt kreálni, nem feltétlenül kell több száz szál virág a szép és igényes virágdekoráció kialakításához.

Ha szorít a költségvetés

Általában ajánlom a szezonális virágokat, melyek az adott időszakban viszonylag olcsón elérhetőek. Néhány éve volt egy ügyfelünk, aki teljesen ledöbbent, hogy majdnem fele árat mondtam a menyasszonyi csokrára, mint több más konkurens virágüzlet a környéken! Már-már gyanús volt neki, ezért konkrétan rá is kérdezett! Elmeséltem neki, hogy valószínűleg a többiek holland rózsával számoltak, pedig benne voltunk jócskán a rózsaidény közepében. Nyári időszakban kitűnő magyar termesztésű rózsák érhetőek el majdnem fele áron. Persze kisebb a fajtaválaszték, de az alapszínek ugyanúgy elérhetők. Nagyobb tömegű virágdekoráció esetén, a virágfajták megválasztásával rugalmasan alakítható az ár is!

Megkönnyíti az ember dolgát, ha tudja nagyjából mennyiből gazdálkodhat. Én úgy szoktam dolgozni, hogy több variációt is készítek a feltérképezett igények alapján, hogy a pár ki tudja választani a neki legmegfelelőbbeket. De olyan is előfordult, hogy előre megbeszéltük, mekkora költségvetésbe kell beleférni, és ennek megfelelően próbáltuk a legoptimálisabb megoldást megtalálni.

"Csináld magad"

Ez egy kényes téma, ami igencsak megosztja a virág-dekorosokat. Az én véleményem az, hogy ha valaki sajátkezűleg szeretné megoldani az esküvői dekorációt, annak megvannak az előnyei, és bizony a hátrányai is. Csak akkor válaszd ezt a megoldást, ha nagyon olcsón (netán a nagyi kertjéből hajnalban szedve) tudsz friss virághoz jutni, és sok-sok segítőd van, vagy nagyon kicsi a helyszín. Előtte mindenképpen készítsetek "próbát", hogy lássátok hogy fog mutatni például a terített asztalon a vázában a virág, nehogy kellemetlen meglepetés érjen. Láttam már pozitív és negatív példát is ilyen próbálkozásra. Mindenesetre mielőtt valaki erre adja a fejét mindenképpen tájékozódjon, kérje ki szakember véleményét.

Lufi, krepp papír és a többiek....

Én nem vagyok a híve ezeknek a megoldásoknak, de persze ez egyéni ízlés kérdése. Az esküvő a virágdekorációtól esküvő. Nekem a lufi és a papírdekoráció inkább a farsangot , szilvesztert vagy gyerekzsúrok hangulatát idézi. Akinek mégis ez a megoldás szimpatikusabb, válasszon nagyon világos, pasztell árnyalatokat, így nem lesz túl harsány az összhatás. Hatalmas tereket valóban olcsóbban lehet velük díszíteni, könnyen kezelhetők. Arra viszont ügyeljünk, hogy sose használjunk ilyen dekorációs elemeket, ha ütközik a helyszín stílusával (pl. elegáns éttermekbe, kastélyokba stb.).

Virágok a nagy napon!

Bármennyit is szánunk esküvőnk dekorációjára, a teljes esküvői költségvetésnek így is csak egy töredékét fogja kitenni. A jól megválasztott, gondosan elkészített virág-dekoráció hangulatossá és elegánssá varázsolja az esküvői szertartást, és a lagzi helyszínét. A gyönyörű csokrok, és díszek pedig örök emlékként mosolyognak ránk a fotókról, videóról :-)