2010. július 19., hétfő

Menyasszonyi csokor kék színben

„Something old, something new
Something borrowed, something blue
And a silver sixpence in her shoe”.

A fenti angol közmondás valószínűleg a viktoriánus korból származik, angolszász területeken ma is szervesen kapcsolódik az esküvői hagyományokhoz. Nálunk ebből leginkább a „valami kék” gondolata a legelterjedtebb az esküvővel kapcsolatban.

Nem a legáltalánosabb, de gyakori kívánság, hogy a menyasszony szeretne kék virágokat az esküvőjére. Sajnos még mindig él az a tévhit, hogy kék színű virágból kevés van, és ezért sokan próbálkoznak mesterségesen előállítani kék színű virágokat. (Gondoljunk csak a 80-as évek festett kék szegfűjére, vagy a 90-es években népszerű mesterségesen színezett „kékrózsára”.)

De miért is választanánk esküvői dekorációnkba ezekből, a divatjamúlt megoldásokból, amikor a természet tálcán kínálja a kék minden árnyalatát virágszirmokba öntve? Az alábbiakban szeretnénk bemutatni néhány ismert és kevésbé ismert virágot, melyek könnyen elérhetőek a kék szín akár több árnyalatában is.

Szarkaláb, búzavirág, ibolya, nefelejcs

Hazai virágoskertek kedvelt lakói a nefelejcs, az ibolya, a jácint, melyeket bátran használhatunk romantikus tavaszi csokrok kiegészítőjeként. A szarkaláb, búzavirág, és harangvirág elsősorban az erdők-mezők virágai, és a nyarat juttatják eszünkbe. Ezekből már léteznek nemesített fajták is, melyek jóval impozánsabbak vadon előforduló elődjeiknél. Ugyanígy a borzaskatát (Nigella) és a fürtös gyöngyikét (Muscari) is újra felfedezték a nemesítők, mint a kék virágok skáláját bővítő kötészeti anyagot. Az írisz, lisianthus, frézia liláskék változatai egész évben elérhetőek a virágboltokban a holland termesztőknek köszönhetően.

A képen látható virágok sorrendben: őszirózsa, orgona, hortenzia, levendula, harangvirág


Menyasszonyi csokor kék hortenziával

Az itthon kevésbé ismert „Agapanthus” gyönyörű kék színben pompázó gömbvirágzatával díszít.
Szerelemvirágnak is ismerik, hazánkban dézsás növényként nevelhető. Jól mutat akár önmagában, akár sárga virágokkal is egybekötve!

Fotó: www.peonyflorist.co.uk

Nyáron ég kék, és zöldeskék árnyalatokban nyílik a hortenzia, de holland import ebből a virágból is szinte egész évben kapható, csakúgy mint a szellőrózsa (Anemone), mely szintén a kék több fajtájában kapható.


Menyasszonyi csokor trachileummal